Flexibel Werken en Ziekteverzuim

Flexibel Werken en Ziekteverzuim De kern van onze aanpak komt voort uit het grote verschil in lasten van een gezonde of een zieke werknemer. Er zijn met name veel klachten over het niet kunnen of willen aannemen van medewerkers in vaste dienst vanwege alle bijkomende risico’s ten gevolge van ziektemeldingen en de gevolgen daarvan.

RISCMAN heeft een systeem ontwikkeld waarbij het percentage aan ziekteverzuim tot zelfs nul kan worden teruggebracht met als basis een vast of een langlopend nul-contract. We hebben er nu zelf in onze eigen bedrijfsvoering ruim 25 jaar ervaring mee en kijken terug op een relatief uitzonderlijk resultaat. De formule is eigenlijk eenvoudig maar vraagt wel enige begeleiding bij de invoering van dit model in de personele organisatie.

Risico rond het ziekteverzuim van medewerkers

Dit is een actueel onderwerp want niet alleen heb je als werkgever geen controle op het krijgen van een ziekte of een ongeluk bij een werknemer, maar er is ook een scala aan mogelijke oplossingen waar een keuze uit kan worden gemaakt. Oplossingen die wel of niet in een bepaalde mate toepasbaar zijn.

RISCMAN kan ook bijstaan bij het vinden van een passende oplossing en deze naar behoeve implementeren op de gewenste niveau’s. Want iemand die bijvoorbeeld ziek is door een gebroken duim is na behandeling van die duim best in staat om bijvoorbeeld ander werk te verrichten waarbij de duim niet gebruikt of belast hoeft te worden.

Een belangrijk punt is dan de vraag of de betreffende werknemer dat andere werk wel wil doen of dat deze liever thuis zit. Die keuze ligt geheel bij de werknemer met alle voor- en nadelen van dien. Parallel aan deze keuze ligt nog de optie dat werknemer deze kans niet als een obstakel ervaart maar deze gaat inzetten als een kans op een (interne) andere baan.

Vergeet bij de beoordeling van deze keuze niet dat een werkende werknemer wat voor werk deze ook doet altijd meer oplevert dan hij kost als er niet wordt gewerkt.

Een alternatief voor deze aanpak is om het risico af te wenden via een verzekeringsmaatschappij en het afsluiten van een passende polis. Ook daarbij kunnen we bij de onderhandelingen over zo’n polis behulpzaam zijn, zeker als het over het verzekeren van meerdere werknemers gaat. Deze keuze brengt vaak wel hogere kosten met zich mee.

Door te ondernemen en geloof in dit team op basis van NO-PAY-NO-CURE